Blog

Voedinglijsten - Aankomlijst 3

02-09-2014 22:55

- Ochtend:
3 bruine boterhammen met boter,
1 met kaas
1 met vleeswaren
1 zoet
plak ontbijtkoek met boter
glas melk

- Tussendoortje

- Middag:
4 bruine boterhammen met boter
1 met kaas
1 met vleeswaren
1 zoet
1 vrij
1 a 2 glazen melk

- Tussendoortje

- Avond:
2 soeplepels soep
3 opscheplepel aardappel/rijst/enz
3 opscheplepel groente
1 stuk vlees/vis/vleesvervanger
2 lepels jus
1 toetje

- Tussendoortje

- Schaaltje yoghurt met basterdsuiker en 3 lepels muesli

Als tussendoorje kan je denken aan: sneetje brood met boter en beleg, roggebrood, beschuit met boter en beleg, ontbijtkoek met boter (2 plakken), evergreen, sultana, 2 biscuitjes of ander soort koekje, grote koeken etc.

fruit is geen tussendoortje!

bij eenpansmaaltijden min. 4 opscheplepels
1 maal in de week een ei

Voedinglijst - Aankomlijst 2

02-09-2014 22:48

8.30 - Ochtend:
3 bruine boterhammen met boter,
1 met kaas
1 met vleeswaren
1 zoet
plak ontbijtkoek met boter
glas melk

10.30 - Tussendoortje
1 tussendoortje (zie variatiemogelijkhedenlijst. Fruit is geen tussendoortje!)

12.30 - Middag:
4 bruine boterhammen met boter
1 met kaas
1 met vleeswaren
1 zoet
1 vrij
1 a 2 glazen melk

15:00 - Tussendoortje
1 tussendoortje (zie variatiemogelijkhedenlijst)
1 stuk fruit

18.00 - avond:
2 soeplepels soep
3 opscheplepel aardappel/rijst/enz
3 opscheplepel groente
1 stuk vlees/vis/vleesvervanger
2 lepels jus
-> Afgewisseld door eenpansgerechten als pasta/bami/nasi/stampotten (voor hoeveelheden: zie standaardeetlijst).
1 toetje

20.00 - Tussendoortje
1 tussendoortje (zie variatiemogelijkhedenlijst)
1 stuk fruit

21.30 - Tussendoortje
schaaltje yoghurt met basterdsuiker en 3 lepels muesli/ Schaaltje cruesli

Voedingslijst - Aankomlijst 1

02-09-2014 22:46

Ontbijt:

3 sneetjes volkoren brood, normaal besmeerd met dieetmargarine
Beleg: kaas (geen magere), zoet of pindakaas
1 beker drinkyoghurt (geen 0% vet of Optimel)

In de loop van de ochtend:

1 glas vruchtensap
1-2 flinke plakken ontbijtkoek, besmeerd

Lunch:
4 sneetjes volkoren brood, normaal besmeerd met dieetmargarine
Beleg: 2x hartig en 1x zoet beleg, neem ook eens rauwkost of een eitje
1 glas vruchtensap of melk/ yoghurtdrink

In de loop van de middag ca. 14.30-15 uur:
1 portie fruit
1 boterham besmeerd
1 beker drinkyoghurt

Ca. 16.30-17 uur:
2 flinke plakken kruidkoek/ boterham besmeerd met boter en beleg
2 bekers koffie, thee of sap

Warme maaltijd:
3 opscheplepels aardappelen, gekookt, gebakken, puree of patat OF
3 opscheplepels pasta of rijst
3 opscheplepels groente, evt. extra rauwkostsalade erbij
Normale portie vegetarische vleesvervanging of vis, bij voorkeur klaargemaakt in
½ olijfolie en ½ vloeibare bak-en-braadmargarine en evt. jus hiervan

Erbij: 1 glas vruchtensap

Als je stamppot eet, kan je 5 opscheplepels nemen met een stukje vleesvervanging erbij,
bij 1-pansgerechten kan je 6 opscheplepels nemen (groente en vleesvervanging of vis en rijst/pasta).

1 lekker toetje!

In de loop van de avond:
1 glas vruchtensap
1 schaaltje nootjes of een koek of iets anders lekkers 

Voedinglijst - Drie stappen schema

10-08-2014 18:20

Soms is het lastig om van weinig eten ineens over te gaan naar een basis voedingslijst. Daarom kan je dit in stappen doen. Stel de stappen echter niet te lang uit, maar ga na week 1 naar stap twee en na week 2 naar stap drie. Hoe meer je het namelijk uitstelt, hoe lastiger het wordt en... niet te vergeten, van uitstel komt afstel!

Stap 1

8.30 - ontbijt:
1 snee bruin- of volkorenbrood met halvarine en beleg
1 glas karnemelk of halfvolle melk
1 kopje thee, eventueel met suiker

10.30 - tussendoor:
Drinken
1 pakje sultana's

12.30 - lunch:
2 x snee bruin- of volkorenbrood met halvarine en beleg
1 glas karnemelk of halfvolle melk
1 kopje thee, eventueel met suiker

15:00 - tussendoor:
2 kopjes thee, eventueel met suiker
1 stuk fruit of 1 glas vruchtensap

18.00 - warme maaltijd:
1 aardappel
3 opscheplepels groente
100 gram vlees of vleesvervanging
1 schep jus
1 schaaltje yoghurt, eventueel met suiker

20.00 - tussendoor:
2 kopjes thee, eventueel met melk en suiker
1 stuk fruit


Stap 2

8.30 - ontbijt:
2 x snee bruin- of volkorenbrood met halvarine
1 x hartig beleg
1 x zoet beleg
1 glas karnemelk of halfvolle melk
1 kopje thee, eventueel met suiker

10.30 - tussendoor:
Drinken
2/3 sultanakoeken, 2 evergreenkoeken, 2 ligakoeken etc.

12.30 - lunch:
3 x snee bruin- of volkorenbrood met halvarine
2 x hartig beleg
1 x zoet beleg
1 glas karnemelk of halfvolle melk
1 kopje thee, eventueel met suiker

15:00 - tussendoor:
2 kopjes thee, eventueel met suiker
1 stuk fruit of 1 glas vruchtensap

18.00 - warme maaltijd:
2 aardappelen
3 opscheplepels groente
100 gram vlees of vleesvervanging
1 schep jus
1 schaaltje vla

20.00 - tussendoor:
2 kopjes koffie, eventueel met melk en suiker
1 stuk fruit
1 schaaltje yoghurt, eventueel met suiker


Stap 3

8.30 - ontbijt:
3 x snee bruin- of volkorenbrood met halvarine
2 x hartig beleg
1 x zoet beleg
1 glas karnemelk of halfvolle melk
1 kopje thee, eventueel met suiker

10.30 - tussendoor:
2 kopjes koffie, eventueel met melk en suiker
1 plak ontbijtkoek met halvarine

12.30 - lunch:
3 x snee bruin- of volkorenbrood met halvarine
2 x hartig beleg
1 x zoet beleg
1 glas karnemelk of halfvolle melk
1 kopje thee, eventueel met suiker

15:00 - tussendoor:
2 kopjes thee, eventueel met suiker
1 stuk fruit of 1 glas vruchtensap
1 x knäckebröd met halvarine en zoet beleg

18.00 - warme maaltijd:
3 aardappelen
3 opscheplepels groente
1 klein schaaltje rauwkost
100 gram vlees of vleesvervanging
1 schep jus
1 schaaltje vla

20.00 - tussendoor:
2 kopjes koffie, eventueel met melk en suiker
1 stuk fruit
1 schaaltje yoghurt, eventueel met suiker
1 plak ontbijtkoek met halvarine

Voedinglijst - Basislijst 3

10-08-2014 18:18

Ontbijt:
2 sneden bruin of volkorenbrood
royaal besmeren met margarine (5gr)
beleg: 1x hartig en 1x zoet beleg
1 glas karnemelk of melk
1 glas thee, evt. met suiker

10.15:
1 glas koffie, evt. met suiker en melk
1 snee knäckebröd met margarine en hartig beleg
1 glas karnemelk, melk of yoghurt

warme maaltijd:
1 kop soep (indien op menu)
1 portie aardappelen
1 portie vlees, vis, kip of vervanging
1 portie jus
1 portie groente
eventueel 2 eetlepels rouwkost
1 schaaltje melknagerecht

14.30:
1 glas thee, evt. met suiker
1 portie fruit

16.30:
1 glas koffie, evt. met suiker en melk
1 snee roggebrood met margarine en hartig beleg

broodmaaltijd:
2 sneden bruin of volkorenbrood
1 knäckebröd
royaal besmeren met margarine
beleg: 1x kaas, 1x vleeswaren, 1x zoet beleg
1 glas karnemelk of melk
1 glas thee,evt met suiker

19.30:
1 glas koffie, evt. met suiker en melk
1 portie fruit of 1 glas vruchtensap

21.30:
1 glas karnemelk, melk of yoghurt
1 snee roggebrood met margarine en hartig beleg.

hartig beleg= kaas, pindakaas of vleeswaren
sandwichspread is zoet beleg.

Voedinglijst - Basislijst 2

10-08-2014 18:17

Ontbijt (8:30)
2 of 3 boterhammen met boter (3 x boter = 15 gram)
Kaas
Vleeswaren
Zoet

1 glas melk of karnemelk
1 a 2 kopjes thee/koffie

Tussendoortje (10.30)
1 a 2 kopjes thee met een koekje (variërend van biscuit tot gevulde koek)

Lunch (13.00)
3 boterhammen met boter (3 x boter = 15 gram)
Kaas
Vleeswaren
Zoet

1 glas melk of karnemelk

Tussendoortje (15.30)
1 a 2 kopjes thee met een koekje
1 stuk Fruit

Warme maaltijd (18.00)
(1 kop soep/rauwkost )
1 portie aardappelen/pasta/rijst/patat/puree (ongeveer 4 aardappels ter grootte van een ei óf 4 opscheplepels rijst, pasta of puree)
1 portie groente (200 gram of 3 opscheplepels)
1 portie vlees(/vervanger)
1 portie jus of saus

NB!!Wissel dit af met éénpansgerechten, zoals pasta, bami, chicken tonight, wraps, roti, nasi e.d.

1 toetje (variërend van yoghurt tot chocolademousse met slagroom)
1 a 2 water

Tussendoortje (20.00)
1 a 2 kopjes thee/koffie met een evergreen/plak ontbijtkoek

Tussendoortje (22.00)
1 stuk fruit
1 a 2 kopjes thee, water, sap of fris

Variaties wat betreft de warme maaltijd:
macaroni/bami/nasi (450 gram) = 8 aardappellepels
stampot/ovenschotel (450-500 gram) = 5 aardappellepels
soep als maaltijd = 2 diepe borden of 1 bord met daarnaast twee boterhammen

In plaats van 200 gram aardappelen kun je ook nemen:
- 200 gram puree (4 aardappellepels)
- 150 gram rijst (3 aardappellepels)
- patat 150 gram (3 aardappellepels)
- pasta 200 gram (4 aardappellepels)
- aardappelkroketjes (vijf stuks)

Voedinglijst - Basislijst 1

10-08-2014 18:16

N.b. dit is een basislijst waar dus in gevarieerd moet worden.

Ochtend:
2 boterhammen met margarine
1x vlees of kaas
1x zoet
1 beker zuivel

Tussendoor:
Pakje sultana/evergreen/milkbreak o.i.d
1 stuk fruit
1 glas koffie/ thee/ sap

Middag:
3 a 4 boterhammen met margarine
1x kaas
1x vlees
1x zoet
1 beker zuivel

Tussendoor:
Pakje sultana/evergreen/milkbreak o.i.d
1 stuk fruit
1 glas koffie/ thee/ sap

Avond:
3 a 4 opscheplepels groenten
3 a 4 opscheplepels aardappelen( 4 a 5 stuks), rijst ( ca 100 gr droge rijst) , macaroni (ca 100 gr) o.i.d.
2 juslepels jus/saus
1 stuk vlees (a 100/120 gram)
1 glas sap
1 bakje vla/yoghurt/kwark

Tussendoor:
Pakje sultana/evergreen/milkbreak o.i.d
1 stuk fruit
1 of 2 glazen thee/ sap

 N.b. drink minimaal 1,5 liter vocht op een dag.

Suikers en zoetstoffen

10-08-2014 18:14

Bij suiker denk je meteen aan kristalsuiker wat je in de koffie en thee doet, maar hoe zit het met al die andere namen die je vaak ziet, maltitol, sorbitol, aspartaam, lactose, fructose noem maar op. Zijn dat ook suikers?

Wat zijn suikers?
Suikers vallen onder de koolhydraten. Koolhydraten is een verzamelnaam van suikers die je kan onderverdelen in enkelvoudige en complexe koolhydraten. 

Enkelvoudige suikers zijn bijvoorbeeld de witte suiker uit de suikerpot maar ook suikers uit fruit, dit wordt wel fructose genoemd. Glucose is de kleinste vorm van suiker en dit wordt ook vervoerd in je bloedbaan.

Je hebt snoepjes met glucose die wel door sporters wordt gebruikt, dextrose, dit is pure glucose en wordt snel door je lichaam opgenomen. Maar er zijn nog meer soorten. Lactose is een melksuiker die je terug vindt in zuivelproducten. Sacharose is samengesteld uit meerdere glucoseonderdelen en is eigenlijk de witte suiker in de suikerpot.

Zoetstoffen
Zoetstoffen worden gebruikt om een product zoet te laten smaken. Er zijn veel verschillende soorten zoetstoffen. Maar wat zijn nou de voordelen van zoetstoffen? En zijn er ook nadelen?

Je kan zoetstoffen op verschillende manieren indelen. Je kan ze bijvoorbeeld indelen naar zoetkracht. Je hebt een groep zoetstoffen die "intensieve zoetstoffen" worden genoemd, deze hebben een hele zoete smaak en je hebt er ook weinig van nodig om een zoete smaak te krijgen.

Dit zijn bijvoorbeeld cyclamaat , sacharine en aspartaam. De eerst 2 leveren geen energie en aspartaam levert dezelfde hoeveelheid energie als suiker maar omdat je er veel minder van nodig hebt omdat de zoetkracht 200 keer groter is dan van suiker levert het in een voedingsmiddel bijna tot geen energie.

Aspartaam zie je vaak in light frisdranken en in zoetjes. Aspartaam kan niet gebruikt worden met mensen met een bepaalde stofwisselingsziekte. Zij kunnen het aminozuur fenylalanine wat in aspartaam voorkomt niet afbreken.

De andere groep zijn de "extensieve zoetstoffen". Deze hebben een zoetkracht minder of vergelijkbaar aan suiker.

Polyolen vallen in deze groep. Deze zijn veel minder zoet en en leveren minder energie dan suiker. Bij teveel gebruik kun je van polyolen maag-darmklachten krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld, sorbitol en maltitol. Daarom is het goed om op de verpakking te kijken wat er precies inzit en of er een maximale dosering op een dag wordt aangeraden. Maltitol is een zoetstof die veel gebruikt wordt bij suikervrije snoepjes. Het levert hierdoor minder energie dan snoepjes gezoet met suiker.

Xylitol is een zoetstof die je vaak tegenkomt in kauwgom. Het levert niet alleen een zoete smaak maar is daarnaast ook goed voor je tanden. Dit komt omdat xylitol door de bacteriën in je mond niet wordt omgezet in zuur wat schadelijk is voor je gebit terwijl dat wel gebeurt bij gewone suikers .

Dus de voordelen van zoetstoffen zijn dat ze minder energie (calorieën) leveren en hierdoor een goed alternatief voor mensen die minder energie binnen willen krijgen of minder suikers in hun voeding willen gebruiken. Daarnaast is het een beter voor de tanden, hierdoor minder kans op tandcariës.

Nadeel is dat sommige zoetstoffen maag-darmklachten kunnen geven. Daarnaast worden de andere nadelen onderzocht: De Europese Unie vervroegt een onderzoek naar de veiligheid van de zoetstof aspartaam (E951), die in zeer veel lightproducten is verwerkt.

Oorspronkelijk was de herbeoordeling pas over acht jaar gepland, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren. Dit wordt vervroegd naar aanleiding van de recente uitkomsten van Deens onderzoek onder 60.000 zwangeren.

Daaruit blijkt dat zwangeren die dagelijks lightfrisdrank nuttigen met aspartaam een verhoogd risico hebben op (ernstige) vroeggeboorte. Het verhoogde risico varieerde van 38 procent (één lightdrank) tot 78 procent (meer dan vier consumpties). Ook zijn er door Italiaans onderzoek opnieuw aanwijzingen dat E951 de kans op kanker verhoogt.

Light producten

10-08-2014 18:09

Je ziet ze overal in de winkels staan, je wordt er mee PLATgedrukt door commercials op televisie en ook in ieder tijdschrijft kom je er wel één van tegen: light produkten. Maar wat zijn nu eigenlijk light producten? Light producten mogen volgens de wet alleen "Light" heten als ze ten opzichte van het gewone product 30% minder energie, vet of suikers leveren.

Zijn Light producten altijd gezonder?
Nee Light producten zijn niet altijd gezonder. Dat wil zeggen dat een product misschien wel minder suikers bevat maar in verhouding meer vetten bevat waardoor de voedingswaarde gelijk blijft of soms zelfs hoger word. Ook kan een product ongezonder worden doordat het nu meer verzadigde vetten bevat dan een niet Light product.

Dus Light producten zijn ongezond?
Nee, dat is ook niet waar maar het is wel belangrijk om kritisch te blijven kijken naar een product. En stel jezelf de vraag waarom je dit product wil gebruiken. Wat is de meerwaarde ervan. Heb je diabetes, dan is een product met minder suikers handig maar anders heb je een dergelijk product misschien helemaal niet nodig. Bepaalde zoetstoffen waaronder sorbitol wordt vaak gebruikt in snoepjes en kauwgom. Maar teveel van deze zoetstoffen kan juist maag-darmklachten geven.

Light producten, daar kun je mee afvallen?
Dat is niet waar. Sommige producten leveren misschien minder energie maar kunnen toch in je lichaam dezelfde lichamelijk reacties geven waardoor je er helemaal niet van afvalt. Of producten leveren minder vet maar de totale hoeveelheid energie blijft gelijk dus schiet je er nog niets mee op. Sommige producten leveren minder energie maar vergeet niet je hebt ook energie nodig ook als je wilt afvallen. Ook zijn er producten waar je op een dag al niet veel van gebruikt.

Bijvoorbeeld drink je op een dag 2 kopjes koffie met koffiemelk, dan zou je een light koffiemelk kunnen gebruiken. Maar hoeveel koffiemelk doe je in een kopje koffie?, vaak niet zo veel dus waarom zou je in verhouding een duurdere koffiemelk kopen als je toch maar 2 kopjes koffie op een dag drinkt en dit maar een klein beetje calorieën minder oplevert.

Een ander probleem is dat als producten minder vet leveren dit ook minder verzadiging geeft waardoor de kans bestaat dat je uiteindelijk er toch meer van gaat eten dan als je het gewone product had genomen. Ook het idee van het is toch een Light product kan ervoor zorgen dat je juist meer gaat eten van een bepaald product.

Zijn Light producten chemisch?
Bepaalde producten waaronder jam blijft langer houdbaar door de toegevoegde suikers die in het product zitten. In halvajam zit minder suiker maar daardoor is het product minder lang houdbaar. Om deze reden worden er vaak meer conserveermiddelen aan dergelijke producten toegevoegd.

Ook als er minder suiker in een product zit wordt de smaak minder zoet. Om dit op te lossen worden er vaak zoetstoffen toegevoegd

Koken voor 1

10-08-2014 18:05

Koken voor 1 persoon vinden veel mensen lastig. Met of zonder eetstoornis, omdat je op jezelf woont of een avondje alleen thuis bent, omdat je geen verstand van gezonde voeding hebt of weinig tijd, of welke andere reden dan ook.

En als er iets heel belangrijk is, is dat wel een gezonde, lekkere, verantwoorde avondmaaltijd!
Na deze blog hoop ik dat iedereen die voor 1 persoon kookt (en natuurlijk alle andere lezers & lezeresjes), dit met plezier gaat doen!

Ik verdeel het in een paar onderwerpen.

Als eerste, de hoeveelheden:

Groente:
Groente kun je nooit te veel hebben! Dus koop een flinke portie (verse) groente. Als je het lastig vind om deze groente ook te bereiden dmv koken, kun je of voorverpakte groente met ‘gebruiksaanwijzing' nemen, of groente zoals sla, tomaat, komkommer, paprika etc.
Er bestaan 1persoons verpakkingen, maar je kunt ook zelf verse groente pakken en in een zakje doen. Dit kun je dan ook gelijk heel handig afwegen, zo kun je dus snel zien of je te veel of te weinig hebt. De aanbevolen hoeveelheid is 200 gram, maar de meeste mensen vinden dit te veel, dus ik zou uitgaan van 100 a 150 gram.

Vlees/vis/vega:
Tegenwoordig kun je vaak een verpakking van 2 stuks kopen (soms ook 1). Als je het na het kopen je vlees of vis invriest, kun je het de dag dat je het eet eruit leggen. Zo heb je altijd wat in huis en is de kans dat je toch dat 2e stuk vlees neemt vele malen kleiner.

Aardappels/rijst/pasta:
Bij o.a. de Albert Heijn kun je kleine voorverpakte 1-persoons bakjes met aardappels kopen. Ze hebben ze met gewone gekookte aardappels, maar ook met een lekker smaakje die je bijvoorbeeld zou kunnen bakken! Als je rijst of pasta wilt eten, is het slim om een normale zak met bijv. pasta te kopen, en een normale ongekookte hoeveelheid (dit is vaak te vinden op de achterkant van de verpakking) van te voren af te wegen. Kook alleen de hoeveelheid die je ook daadwerkelijk gaat eten, zodat je niets weg hoeft te gooien en je ook niet te veel kunt eten.

Sausjes:
Persoonlijk houd ik meer van ‘pure' smaken van eten, maar aangezien de meeste mensen die scherpe smaken het liefst willen verdoezelen met een lekkerder smaakje, toch even een stukje over saus. Het beste kun je zelf een saus maken, zodat er geen ‘verstopte' ongezonde dingen in zitten. Je kunt bijv. gebruik maken van tomaten en kruiden (ik kom hier later nog op terug met een voorbeeldsaus) Maak niet te veel van je saus, en bedenk dat je de enige bent die ervan gaat eten. Let dus goed op de hoeveelheden. Neem bijvoorbeeld 1 sauslepel, schep die alvast op je bord, en als er nog over is kun je de rest alvast weggooien. (hoewel het beter is als je de perfecte hoeveelheid hebt natuurlijk, maar dat leer je vanzelf wel inschatten!)

Dan nu een aantal voorbeelden van recepten die je prima kunt maken voor 1 persoon:

Vis met salade en aardappels:

Wat heb je nodig?
een portie vis (bijvoorbeeld tilapia of pangasius)
cajun kruiden
bakje 1persoons aardappels/portie zelfgeschilde aardappels
100 gr (= 1 klein zakje) botersla
bakje cherrytomaatjes
beetje sladressing
olie of becel

Wat moet je doen?
1. Schil de aardappels en breng ze aan de kook. Kook ze ca. 20 minuten.
(Of verwarm de aardappeltjes volgens bereidingswijze in de magnetron)
2. Strooi een beetje kruiden over de vis. (Niet te veel, cajun heeft een sterke smaak!)
3. Verwarm de olie of Becel in een koekenpan (op hoog vuur), als het goed heet is leg je het
visje in de pan en zet je het vuur laag.
4. Het visje heeft ongeveer 8 minuutjes nodig, af en toe keren.
5. Maak ondertussen de salade. Was de tomaatjes, snij ze doormidden, meng ze door de
botersla, en doe er een beetje dressing over.
6. Klaar :)

Spaghetti met groente saus

Wat heb je nodig?
ongeveer 70 gr spaghetti
blik gepelde tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
1 prei
eetlepel (olijf)olie
2 eieren (kun je vervangen door vlees of vleesvervanger)

Wat moet je doen?
1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Snij de ui en de prei fijn en pers de knoflook uit (of snij in kleine stukjes)
3. Bak de ui, prei en knoflook in een beetje olie en voeg daarna de gepelde tomaten toe. (die
kun je eventueel ook eerst klein snijden) laat dit een poosje sudderen op laag vuur, en de
saus is klaar.
4. Bak de eieren, en alles kan op elkaar op een bord en aanvallen!

Rijst met kip, boontjes en pindasaus

Wat heb je nodig?
ongeveer 70 gr rijst (toverrijst, pandanrijst, risottorijst, maakt niet uit)
1 kipfilet
1 persoonverpakking sperzieboontjes (of zelfgepakte 150 gr verse)
1 bakje (a 265 ml) Remia pindasaus (dit zijn kleine bakjes, het restje kun je in de koelkast bewaren)

Wat moet je doen?
1. Kook de rijst volgens aanwijzingen op het pak.
2. Als je voorverpakte sperzieboontjes hebt kun je dit gemakkelijk in de magnetron opwarmen (zie achterkant bakje). Als je verse sperzieboontjes hebt, moet je eerst de puntjes aan beide kanten eraf snijden, de boontjes wassen, opzetten in een laagje koud water (tot net boven de boontjes) op hoog vuur. Zodra het kookt, het vuur laag zetten, en ongeveer 8 minuten laten koken.
2. Snij de kipfilet in kleine stukjes en verhit 1 eetlepel (olijf)olie in een wokpan. (of grote
koekenpan als je geen wok hebt)
3. Zodra de olie heet is (dit kun je weten door 1 stukje kip in de pan te doen, als het gaat spetteren betekent dat dat de olie heet is), bak je de stukjes kipfilet.
4. Als de kipfilet bijna klaar is voeg je 1 a 2 sauslepels koude pindasaus toe, en laat je dit even meewarmen.

Zo simpel is koken!

Als laatste nog even een lekker, iets minder gezond recept, maar dat kan af en toe geen kwaad!

Een lekkere taart bakken, dat doet (bijna) niemand voor 1 persoon. Maar soms heb je wel ontzettend zin in zo'n overheerlijke chocoladetaart, of een lekkere appeltaart!

Daarom hieronder een aantal recepten voor 1 persoon!

Chocoladetaartje I

Wat heb je nodig?
klein cakevormpje (zo'n papieren dingetje, maar kan ook een siliconen muffinvormpje zijn, of een ramekin)
30 gr boter
25 gr pure chocolade van goede kwaliteit
1 ei
1 eetlepel suiker
½ theelepel witte bloem
staafmixer

Wat moet je doen?
1. Verwarm de oven voor op 230 graden.
2. Vet het cakevormpje in met wat boter en bestrooi ‘m met wat bloem
3. Au bain-marie de 30 gr boter en 25 gr chocolade verhitten tot de chocolade bijna helemaal gesmolten is
4. Mix met een staafmixer het ei met de suiker tot een lichtgekleurde, dikke massa.
5. Voeg daarna tijdens het mixen langzaam de chocolade botermix toe
6. Als laatste mix je de theelepel bloem nog kort even mee.
7. Doe het beslag in je cakevormpje en bak ‘m 6 a 7 minuten in de voorverwarmde oven.
7. Haal het taartje daarna uit de oven, 15 seconden laten staan, en dan direct opeten. Eventueel met wat slagroom erbovenop!
(het midden van het taartje blijft vrij zacht, dit hoort zo. Dat is het ‘chocoladehart')

Chocoladetaartje II

Wat heb je nodig?
2 cakevormpjes
4 eetlepels bloem
1 a 2 eetlepels suiker
2 eetlepels cacao
1 ei
3 eetlepels melk
3 eetlepels olie
¼ theelepel vanille-extract
1 eetlepel chocolate chips (stukjes chocolade)

Wat moet je doen?
1. Meng de bloem, suiker, cacao en chocolate chips door elkaar in een bakje.
2. Breek het ei boven het bakje en meng alles goed door elkaar.
3. Schenk de melk en olie erbij, en weer goed roeren.
4. Voeg daarna het vanille extract als laatste toe.
5. Schenk het mengsel in de vormpjes en verwarm ze 3 minuten op maximaal vermogen (=1000 watt) in de magnetron. Wacht tot de cakejes stoppen met rijzen en stevig worden in hun vormpje.
6. Haal ze uit de magnetron, en eet ze op!

Mini appeltaartje


Wat heb je nodig?
2 cakevormpjes
70 gr bakmeel
70 gr suiker
50 gr boter
330 gr appels (ongeveer 2 a 3 appels)
1 ei
paar rozijntjes
wat suiker & kaneel (naar je eigen smaak)

Wat moet je doen?
1. Kneed bakmeel, suiker, boter en de helft van het ei tot een samenhangend deeg.
2 Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe er vervolgens een paar rozijnen, wat suiker en kaneel door.
3. Smeer de cakevormpjes in met boter en bekleed ze met het deeg (niet al het deeg!). Doe er vervolgens wat appelrozijnenmix in.
4. Maak van het overige deeg een aantal dunne reepjes en leg die over de appelrozijnenmix heen.
5. Meng als laatste het overige ei met wat kaneel en suiker, en smeer dat over de bovenkant.
6. De taartjes moeten ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. (wel goed in de gaten houden, de tijd kan korter zijn!)

Onderdelen 21 - 30 van 86

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>